Predikant

Mijn naam is Cees-Jan Smits en sinds 27 oktober 2017 ben ik predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk “De Schuilplaats” in Purmerend. Daarvoor heb ik gewerkt in de journalistiek en als wetenschappelijk medewerker op de Theologische Universiteit in Apeldoorn. In 2008 ben ik getrouwd met Willemien en we zijn gezegend met drie kinderen.

Waarom predikant in een christelijke kerk? Omdat ik een aantal dingen geloof (en het lijkt me mooi om u/jou een keer in de kerk te ontmoeten en hierover door te praten!):

  • In de eerste plaats dat het leven van ons mensen hier op aarde niet toevallig en zinloos is, maar ingebed in iets hogers, waar mensen allerlei namen aan geven: God, de Vader.
  • Verder dat dit ‘hogere’ niet vaag en afstandelijk is, maar juist dichtbij en aanwezig. Je kunt geestelijk (spiritueel) ‘omgang’ met Hem hebben door wat de Bijbel noemt de ‘Heilige Geest’. Daardoor kom je op een andere manier in het leven te staan.
  • En tot slot dat deze God zich aan ons heeft gegeven in Jezus Christus. In Hem herken ik de Weg, de Waarheid en het Leven. In Hem is er de diepst mogelijke Communicatie van God en mens.

Deze Jezus heeft mensen geroepen om Hem te volgen. Daaruit is de kerk ontstaan. In de kerk klinkt de boodschap van Jezus Christus en God de Vader en de Heilige Geest. Dat is essentieel, want zonder die boodschap weet je niet hoe het leven bedoeld is en raak je de weg kwijt. Dan is de verleiding ook groot om alleen maar voor jezelf te leven. Ik geloof niet dat we daarvoor geboren zijn, maar voor de mensen om ons heen. Om tot je bestemming te komen heb je het nodig dat je hart en ziel constant aangeraakt en op een heilzame manier gebroken worden door Gods Heilige Geest en het verhaal van Jezus Christus.

Iedereen is daar in de kerk op een bepaalde manier mee bezig, maar je hebt ook mensen nodig die zich specialiseren in het brengen van de boodschap. Dat vergt studie van de Bijbel, inzicht in hoe dat vandaag de dag nog altijd actueel is en een beetje geduld. Ik ben veel aan de kerk verschuldigd en voel me tot deze taak dan ook persoonlijk geroepen.

Cees-Jan Smits

E-mailadres: predikant

Tel.: 06 – 48 940 370

Copyright © 2021 - CGK-Purmerend